Entopia by Penang Butterfly Farm – Syurga Alam Semula Jadi di Pulau Pinang

Jika anda merancang percutian ke Pulau Pinang dan mencari destinasi yang sesuai untuk keluarga, pasangan atau pencinta alam, Entopia by Penang Butterfly Farm adalah tempat wajib singgah! Terletak di Teluk Bahang, Entopia bukan sekadar ladang rama-rama biasa – ia merupakan dunia mini ekosistem yang menakjubkan.
Apa Itu Entopia?
Entopia ialah pusat pembelajaran dan pameran biodiversiti yang menggabungkan indoor discovery centre dan outdoor living garden. Di sini, anda boleh melihat lebih dari 15,000 rama-rama dari pelbagai spesies yang berterbangan bebas dalam kawasan bertema tropika. Selain itu, Entopia juga menempatkan serangga eksotik, reptilia, dan tumbuhan yang jarang ditemui.
Kenapa Entopia Sesuai Untuk Semua?
- Kanak-kanak akan seronok belajar tentang alam secara interaktif dan melihat haiwan kecil secara dekat.
- Pasangan boleh menikmati suasana tenang dan indah untuk bersantai bersama.
- Jurufoto dan pencinta alam pasti kagum dengan keindahan flora dan fauna eksotik di sini.
Tarikan Utama di Entopia
- Viva Arena: Ruang interaktif untuk tayangan dan sesi pembelajaran alam.
- Natureland: Kawasan taman terbuka dengan air terjun mini, rama-rama terbang bebas, dan tumbuhan tropika.
- Cocoon: Galeri dalaman dengan pameran digital dan pengalaman imersif dunia serangga.
- Insectopia: Pameran pelbagai jenis serangga dan makhluk kecil yang unik dari seluruh dunia.
Waktu Operasi & Tiket
Waktu Operasi: Setiap hari (Isnin – Ahad), 9:00 pagi – 6:00 petang (masuk terakhir 5:00 petang)
Harga Tiket:
- Dewasa (13 tahun ke atas): RM49
- Kanak-kanak (4–12 tahun): RM29
- Warga emas: RM39
*Diskaun mungkin tersedia jika tempah tiket secara dalam talian atau melalui platform pelancongan tertentu.
Tips Berguna Sebelum Melawat Entopia
- Pakai pakaian ringan dan selesa kerana sebahagian kawasan adalah terbuka.
- Bawa kamera – banyak peluang gambar cantik, terutama rama-rama dan pemandangan taman.
- Datang awal pagi untuk elak kesesakan dan cuaca yang terlalu panas.
- Baca papan info – banyak fakta menarik dan pengetahuan tentang biodiversiti yang tak diajar di sekolah!
Lokasi & Cara Ke Sana
Alamat: Entopia by Penang Butterfly Farm, 830 Jalan Teluk Bahang, 11050 George Town, Pulau Pinang
Cara ke sana: Anda boleh memandu sendiri, menaiki Grab, atau menggunakan perkhidmatan bas Rapid Penang (laluan 101, 102, atau CAT Teluk Bahang)
Kenapa Anda Perlu Ke Entopia
Entopia ialah tempat yang bukan sahaja menyeronokkan, tetapi juga mendidik. Ia memberikan pengalaman unik kepada pelawat untuk menghargai dunia serangga, tumbuhan dan ekosistem yang kompleks dalam suasana yang santai dan mesra keluarga. Jika anda berada di Pulau Pinang, pastikan Entopia ada dalam senarai lawatan anda!
Saya dah pernah kesini, ajak anak, dan sukaaaaa sangat ❤️❤️❤️❤️❤️. 1 lagi tips bang, jangan kesana saat musim hujan. Krn kupu-kupu nya tak ada yg kluar. Waktu saya kesana hujan soalnya. So, 1 ekor pun kupu2 tak kliatan .
Tapi saya sukaaaa part creepy tunnel. Beuuugh seram , merangkak masuk nya, kiri kanan lihat ada hewan melata lah dibalik kaca . Sukaaa saya. Yg takut kecoa, cacing , memang jangan masuk